Na riešenie právnych problémov máte väčšinou len jednu šancu

Ak ste už hľadali právnu radu určite to poznáte. Rôzne webové fóra a skupiny na sociálnych sieťach, kde vám sľubujú, že zaručene so všetkým poradia a vyriešia váš problém.

Je pritom jedno, či máte problém so zdravím, financiami alebo ide o dedičstvo či nezaplatené výživné. Vždy sa nájde niekto, kto bude tvrdiť, že: „keď mal dediť po svojej mame on tak to bolo tak a onak a preto je to určite dobrá rada aj pre teba“ alebo „tvoje zdravie stráda a bolí ťa hlava preto, lebo piješ vodu z vodovodu a tak sa radšej napi Sava, aby si sa prečistil“. Poviete si, piť Savo? Zdravie mám predsa len jedno. Viete však, že tak ako máte len jedno zdravie, máte väčšinou len jednu šancu natrvalo vyriešiť váš právny problém? Len jednu správnu cestu. Práve jeden zákon a jeden paragraf, ktorý sa má aplikovať na váš problém a zaručiť vám tak jediný správny postup. Postup vhodný práve pre váš individuálny prípad a konkrétnu situáciu.

Položte si otázku: dal by som sa liečiť niekým, kto nie je lekár? Nie? Tak prečo by ste mali svoje právne problémy riešiť s niekým, kto nie je právnik a už vôbec nie advokát? Nejde síce o zdravie, ale častokrát sú v hre ľudské osudy, zamestnanie, bývanie, podnikanie či veľké hodnoty.

Spomínam si z advokátskej praxe na smutný prípad pána, hovorme mu Andrej, ktorý šancu vyriešiť svoj právny problém zmaril počúvaním rád samozvaných odborníkov z internetu.

Andrej mal na krku exekúciu v súvislosti s jeho podnikaním. Jedného dňa otvoril obálku a vybral z nej upovedomenie o začatí exekúcie. Nešlo o malú sumu. Prekvapený, ale najmä vydesený všetkými myšlienkami o tom, čo všetko sa mu môže teraz stať, zamlčal problém pred svojim okolím a rodinou a hľadal na internete odpovede na všetko, čo mu vírilo hlavou. Veď on predsa za nič nemohol a faktúry neplatil obchodným partnerom oprávnene, keď ho podvádzali. Skončil na webovom fóre, ktoré vyzeralo dôveryhodne a... predsa všetci vraveli, že má skvelú reputáciu. Prečítal si mnoho rád typu: „to keď ja som dostal upovedomenie o začatí exekúcie tak som...“ a nakoniec sa rozhodol počúvnuť istého Jožina42. Jožino42 radil nič neplatiť a vôbec nekomunikovať, nepreberať poštu a čím skôr, ale potichu, všetok zásadný majetok prepísať na niektorého z rodičov.
Kým Andrej vymýšľal plán ako prepíše byt a prevedie svoje auto, uplynula mu lehota na podanie námietok voči exekúcií a neskôr mu došiel aj čas, v ktorom mohol efektívne podať návrh na zastavenie exekúcie pre skutočnosti, ktoré bránili vymáhateľnosti exekučného titulu. Nasledovali exekučné príkazy na byt, auto, bankový účet. V panike Andrej konečne vyhľadal advokáta. Bohužiaľ už sa nedalo nič robiť. Zmeškané lehoty exekučný poriadok neodpúšťa a uplynulý čas sa už nedal vrátiť. Neuplatnenie priznaných procesných práv už nešlo napraviť. Našťastie však bolo možné prostredníctvom advokáta zabezpečiť aspoň dohodu s exekútorom o postupnom splácaní dlhu a tak byt a ani auto Andrej nemusel predávať. Rada Jožina42 bola síce bezplatná, no na druhej strane celkom bezcenná. Naopak, v konečnom dôsledku, stála až príliš veľa.

Okrem všetkých opísaných problémov a hroziacemu existenčnému kolapsu ostáva ešte jedna otázka na zamyslenie. Kde bude teraz Andrej hľadať Jožina42, aby mu „poďakoval“ a požiadal ho o náhradu škody, ktorá vznikla uplatnením jeho „výbornej“ rady? Kto to vlastne je a kde býva? Ako sa s ním spojiť?

Každý advokát je zo zákona poistený pre prípad spôsobenia škody v súvislosti s poskytovaním právnych služieb. Ak by Andrejov problém spôsobil on, došlo by k úhrade škody poisťovňou, či by už advokát priznal vinu alebo nie. Navyše advokát nielenže disponuje potrebným právnym vzdelaním a praktickými skúsenosťami, ale je taktiež viazaný zákonnými povinnosťami a etickými pravidlami aby jeho služby boli naozaj profesionálne. Opýtať sa tak na riešenie právneho problému právnika či advokáta je zaručene dobrý nápad.  S otázkou netreba otáľať, plynúci čas hrá proti vám. Opäť je to ako so zdravím. Ošetrenie vyhľadáte predsa hneď pri prvých bolestiach brucha a nečakáte až na moment, keď skončíte na operačnom stole v nemocnici.


Zdieľajte článok: