Štátny znak a jeho zobrazenie. Čo nám hovorí zákon?

Zaujímalo vás niekedy, kto a ako používa štátny znak alebo akými záknomi sa jeho používanie riadi?

Štátny znak Slovenskej republiky je upravený v Ústave SR v čl. 9, ods. 1, v zákonnej úprave v §2. Štátny znak Slovenskej republiky tvorí na červenom ranogotickom štíte dvojitý strieborný kríž, vztýčený na strednom vyvýšenom vŕšku modrého trojvršia. Driek a ramená kríža sú na koncoch rozšírené a vhĺbené, vrchy sú oblé. Oficiálne vyobrazenie štátneho znaku je uvedené v prílohe zákona o štátnych symboloch a ich používaní.

Štátny znak SR sa používa na významných listinách NR SR a vlády SR, na insígniách starostov a primátorov obcí a miest, v zasadacích a rokovacích miestnostiach štátnych a samosprávnych orgánov SR čina označovanie štátnych prírodných rezervácií.

Štátny znak používajú spôsobom ustanoveným zákonom:

a) Národná rada Slovenskej republiky a Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky

b) prezident Slovenskej republiky a Kancelária prezidenta Slovenskej republiky

c) vláda Slovenskej republiky

d) ministerstvá a iné orgány štátnej správy Slovenskej republiky

e) Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky

f) prokuratúra, súdy a Ústavný súd Slovenskej republiky

g) štátom určené osoby podľa osobitných predpisov
h) diplomatické misie, stále misie a konzulárne úrady Slovenskej republiky

i) ozbrojené sily, bezpečnostné zbory a Hasičský a záchranný zbor Slovenskej republiky
j) štátne školy a štátne školské zariadenia

k) orgány územnej samosprávy

l) Slovenská akadémia vied a jej orgány a ďalšie štátne vedecké organizácie, štátne múzeá a galérie a ďalšie štátom zriadené organizácie z oblasti kultúry

m) Národná banka Slovenska a štátne banky.

Štátny znak používajú na svoje označenie aj fyzické a právnické osoby, ktoré reprezentujú Slovenskú republiku na oficiálnych medzinárodných podujatiach. Štátny znak môžu používať aj iné fyzické a právnické osoby s výnimkou označenia ich budov, listín, pečiatok a rovnošiat. To sa však nevzťahuje na fyzické a právnické osoby, o ktorých to ustanovuje osobitný predpis. Dôležité je, že všetky fyzické a právnické osoby môžu používať štátny znak vždy len takým spôsobom, aby jeho použitie bolo dôstojné a zodpovedajúce jeho postaveniu ako štátneho symbolu.

Štátny znak sa používa napríklad na vonkajšie označenie budov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy a ustanovizní uvedených v zákone. Zaujímavosťou je že §4 ods. 3 zákona stanovuje, že štátny znak sa neumiestňuje na budovách, na ktorých by vzhľadom na ich stav nebolo jeho použitie dôstojné.

Štátny znak sa používa aj na úradných listinách, pričom sa ním označujú len úradné listiny, ktoré obsahujú rozhodnutie alebo uznesenie štátneho orgánu, aktorými sa úradne osvedčujú dôležité skutočnosti alebo oprávnenia. Orgány územnej samosprávy používajú odtlačok úradnej pečiatky so štátnym znakom, nápisom Slovenská republika a názvom obce alebo orgánu územnej samosprávy na rozhodnutia alebo osvedčenia dôležitých skutočností alebo oprávnení vo veciach, v ktorých vykonávajú štátnu správu podľa osobitných predpisov.


Zdieľajte článok: